Wat is theatersport?

Wikipedia omschrijft het als volgt:

“Theatersport is een vorm van theater waarbij, in plaats van voorstellingen, improvisatiewedstrijden voor publiek worden gegeven.
Bij een theatersportwedstrijd strijden doorgaans twee teams van vier personen tegen elkaar. Zij doen hun best om onder andere een zo leuk, grappig, spannend en/of romantisch mogelijke scène te spelen, veelal aan de hand van door het publiek gegeven suggesties. De scènes worden volledig ter plekke verzonnen (of dus “geïmproviseerd”) door de spelers.
Theatersport wordt gekenmerkt door de grote mate van onvoorspelbaarheid en de grote interactie met het publiek. Het publiek bepaalt grotendeels de suggesties voor de scènes: locatie, relatie, weersomstandigheden, voorwerpen, problemen, beroep, leeftijd etcetera.
Het sportelement in theatersport komt naar voren in de beoordeling van scènes. Dit wordt gedaan door ‘rechters’, die meestal ook een theatersport- achtergrond hebben. Hun opzettelijk botte opmerkingen zorgen voor wat komisch tegenwicht en moeten meestal met een korreltje zout genomen worden, maar de door hen toegekende punten aan scènes zijn in principe consistent met de kwaliteit. De doorslaggevende punten worden door het publiek toegekend. Uiteindelijk kan dus een winnaar van de wedstrijd uitgeroepen worden. Het winnen van de wedstrijd is echter (meestal) bijzaak, teams streven naar een vermakelijke wedstrijd.

Publiekspunten

Maar er is meer met dit fenomeen te doen. Naast het feit dat de wedstrijden vermakelijk zijn, heeft theatersport een sterk teamversterkend element. De nadruk ligt namelijk nogal op het leren samenwerken. Ook probleemoplossend gedrag wordt gestimuleerd door beter te leren associëren en het óut of the box’-denken. Het leert mensen problemen anders te benaderen, waardoor ze meer flexibel worden. Andere mensen helpt het om assertiever te worden.

 

 

 

Navigatie

Admin